Wyliczenie t blackdamn: W jaki sposób wyliczyć t z następującego równania? :
s2 t 1 

=


2 2 2t 
17 gru 20:11
jc: Pomnóż przez t. Otrzymasz równanie kwadratowe.
17 gru 20:30
Blee: a co po kwadratowe równanie? 1) mnożymy przez 2.
 1 
2) s2 = 1 −

 t 
 1 
1 − s2 =

i teraz 'odwracamy ułamki'
 t 
 1 
t =

 1−s2 
17 gru 22:10
Blee: ach ... w liczniku tam jest 't' ... no to cofam com napisał ... mnożymy przez t i mamy równanie kwadratowe
17 gru 22:11
Mila:
 1 
s *2=t−

/*t
 t 
t2−s2t−1=0 Δ=2s2+4
 s2±2s2+4 
t1,2=

 2 
17 gru 22:25