definicja pochodnej funkcji dAkATa:
 1 
jak z definicji obliczyc pochodna funkcji :

.
 x−1 
zaznaczam ze potrzebuje tylko pomysl nie cale rozwiazanie
15 gru 20:20
jc: u →x
1 1 1 1 1 

(


)=−

→ −

u−x u−1 x−1 (u−1)(x−1) (x−1)2 
15 gru 20:23
dAkATa: pochodna zlozona?
15 gru 20:24
jc: Zupełnie prosta, choć to rzecz dość subiektywana.
15 gru 20:32
jc:
 f(u) − f(x) 
Definicja: f '(x) = limu→x

 u−x 
15 gru 20:33
dAkATa: ze zlej definicji robilamemotka
15 gru 20:59
dAkATa: pozna godzina tez robi swojeemotka
15 gru 20:59
Mariusz:
 
1 1 


(x+Δx)−1 x−1 
 
limΔx→0

=
 Δx 
 
(x−1)−(x+Δx−1) 

((x+Δx)−1)(x−1) 
 
limΔx→0

=
 Δx 
 −Δx 
limΔx→0

=
 Δx((x+Δx)−1)(x−1) 
 −1 
limΔx→0

=
 ((x+Δx)−1)(x−1) 
−1 

(x−1)2 
16 gru 10:12