Oblicz pochodną wyrażenia Anonim: Oblicz pochodną wyrażenia X(sinx)
29 lis 12:52
Anonim: x do potęgi (sin x) oczywiście emotka
29 lis 12:53
ICSP:
 sinx 
xsinx [ cosx ln(x) +

]
 x 
29 lis 12:55
Anonim: No dobrze, w rozwiązania z tyłu książki też zajrzałem ale nijak nie chce mi ten wynik wyjść, mógłbyś prosze rozpisać krok po kroku?
29 lis 12:56
Jerzy: f(x) = esinxlnx
 sinx sinx 
f'(x) = esinxlnx*(cosxlnx +

) = xsinx(cosxlnx +

)
 x x 
29 lis 12:58
ICSP: f(x) = xsinx = esinx ln(x) f' = esinx ln(x) * (sinx ln(x))' = xsinx * (sinx ln(x))' = ...
29 lis 12:58
Anonim: Dlaczego f(x) = xsin (x) = esin(x)*ln(x) ?
29 lis 12:59
Jerzy: elnx = x xsinx = elnxsinx = esinxlnx
29 lis 13:04
Anonim: Dzięki Jerzy, jesteś gość emotka
29 lis 13:07
Jerzy: I jeszcze uwaga. Nie liczymy pochodną wyrażenia, tylko pochodną funkcji.
29 lis 13:07