Układ 3 równań-które równania można odejmować? mat53151: 9+6a+a2+4−4b+b2=r2 (1) 1+2a+a2+1+2b+b2=r2 (2) 25−10a+a2+9−6b+b2=r2 (3) Można odjąć równania, tak żeby zostały nam 2, np. od (1) odjąć (2), a następnie (3). Tylko jaka jest zasada, można odejmować które się chce? Np. można od (3) odjąć (1) i od (1) odjąć (2), a następnie z powstałych 2 równań rozwiązać?
27 lis 20:12
Mila: Można. 9+6a+a2+4−4b+b2=r2 1+2a+a2+1+2b+b2=r2 25−10a+a2+9−6b+b2=r2 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− 9+6a+a2+4−4b+b2=1+2a+a2+1+2b+b2 ⇔ 4a−6b=−11 1+2a+a2+1+2b+b2=25−10a+a2+9−6b+b2 ⇔ 12a+8b=32 4a−6b=−11 3a+2b=8
 5 
a=1 ,b=

 2 
27 lis 22:28
mat53151: Ok, dziękuję
27 lis 22:38
Jolanta: podstawiłabym do 2 i 3 za r2 9+6a+a2+4−4b+b2=r2 1+2a+aa+1+2b+b2=r2 25−10a+a2+9−6b+b2=r2 a2+6a+b2−4b+13=r2 a2+2a+b2+2b+2=a2+6a+b2−4b+13 a2−10a+b2−6b+34=a2+6a+b2−4b+13 1 ........... −4a+6b=11 \*(−4) −16a−2b=−21 1.......... 16a−24b=−44 −16a−2b=−21 −−−−−−−−−−−−−−−−−−− −26b=−65
 1 
b=2

 2 
27 lis 22:44