asd bartek: Rozwiąż równanie 6x+1 + 61−x = 37
25 lis 14:28
ICSP: 6x−1(36 + 1) = 37 6x − 1 = 1 x = 1
25 lis 14:29
bartek: jak
25 lis 14:33
Jerzy: To już "wyższa szkoła jazdy". Rób tradycyjnie. Podstaw: 6x = t i załozenie: t > 0
25 lis 14:37
bartek: 6−x jak podstawie za t? 1/6t?
25 lis 14:40
Jerzy:
 6 
61 − x =

 6x 
 6 
Masz równanie: 6t +

= 37
 t 
25 lis 14:41
bartek: wiem ze z tego wzoru mozna skorzystac: (a/b)x, ale z tego wzoru: ax * ay = ax+y tez da rade?
25 lis 14:45
Jerzy: Pomnóż obustronnie przez t i masz: 6t2 − 37t + 6 = 0
25 lis 14:48
ICSP: źle spojrzałem. Zamiast równania 6x + 1 + 61 − x = 37 zobaczyłem 6x + 1 + 6x − 1 = 37.
25 lis 14:49
bartek: WYSZLO
25 lis 14:50