funkcja kwadratowa Nikto0: Witam. Proszę o pomoc. (1−m2)2−4(m2−1)(m2−m−2)>0
11 lis 20:30
Inka: Popraw zapis i napisz polecenie
11 lis 20:34
Nikto0: 7. Dla jakich wartości parametru m pierwiastki równania:(m2–1)x2+(1–m2)x+m2–m–2=0, spełniają warunek: x1 + x2 = (x1)2 + (x2)2?
11 lis 20:39
Inka: Δ≥0 zeby pierwiastki w ogole istnialy Zauwaz ze x12+x22= (x1+x2)2−2x1*x2 =============================== Wzory Viete'a
 b 
x1+x2= −

gdzie b=1−m2 to −b= −(1−m2)= m2−1
 a 
 m2−1 
x1+x2=

=1
 m2−1 
 c  m2−m−2 
x1*x2=

=

 a m2−1 
Masz do rozwiazania rownanie
 m2−m−2 
1=12−2*

 m2−1 
11 lis 20:47
Nikto0: A jakbym chciała rozwiązać tą nierówność z 20:30 ?
11 lis 20:53
Inka: (1−m2)2−4(m2−1)(m2−m−2)>0 1−2m2+m4−4(m4−m3−2m2−m2+m+2)>0 1−2m2+m4 −4(m4−m3−3m2+m+2)>0 1−2m2+m4−4m4+4m3+12m2−4m−8>0 −3m4+4m3+10m2−4m−7>0 (mnoze oboie strony przez (−1) 3m4−4m3−10m2+4m+7<0 Pierwiastki wsrod dzielnikow wyrazu wolnego ±1 ±7
 7 
i pierwiastek wymierny o ile istnieje±

 3 
To dla Ciebie zostawiam Sprawdz dokladnie jeszcze bo liczylem w pamieci
11 lis 21:07
Inka: Wezmy np m=1 W(1)= 3−4−10+4+7= 0 bingo Dzielisz (3m4−4m3−10m2+4m+7) : (m−1)
11 lis 21:12
Nikto0: A jak zapisze (m2−1)2 zamiast (1−m2) i wyciągnę przed nawias tylko nie wiem jak to wychodzi w całości
11 lis 21:13
Inka: Nie wiem o co Ci chodzi teraz
11 lis 21:14
Inka: (a−b)2= (b−a)2 (m2−1)= m2−2m2+1 1−m2)2= 1−2m2+m4
11 lis 21:16
Nikto0: Tak miałam zapisane w notatkach robione z wyciągnięciem przed nawias i wychodzi to co tobie
11 lis 21:17
Inka: Jak sie nie domyslisz to (m2−1)2= m4−2m2+1 ===================== ma byc
11 lis 21:18
Nikto0: Tylko nie mam całości.
11 lis 21:18
Inka: Post 21 : 12 masz napisane co robic
11 lis 21:20
nieznajomy: (1−m2)2=[−(m2−1)]2=(m2−1)2 O to chodzi?
11 lis 21:23
Nikto0: (m2−1)2−4(m2−+)(n+2)(m+1) (m2−1)(−(m2−1)−4(m−2)(m+1)) Skąd − przy (−(m2−1) i co dalej
11 lis 21:30
Nikto0: (m2−1)2−4(m2−1)(m−2)(m+1) (m2−1)(−(m2−1)−4(m−2)(m+1)) Skąd minus przy (−(m2−1) i co dalej
11 lis 21:38
Inka: Zapamietaj (a−b)2= (b−a)2 |a−b|=|b−a| wiec (1−m2)2= (m−1)2 ======================= (1−m2)2−4(m2−1)(m2−m−2)>0 korzystajac z tego ze (1−m2)2= (m2−1)2 zapisujemy (m2−1)2−4(m2−1)(m2−m−2)>0 (m2−1) [(m2−1)−4(m2−m−2)]>0 liczyc mi sie tego nie chce jeszcze raz gdyz policzylem to 21 : 07
11 lis 21:45
Nikto0: Mam pytanie skąd się bierze (m2−1)(m+1)((m−1)−4(m−2))>0
11 lis 22:07
Inka: m2−1=(m+1)(m−1) m2−m−2=0 Δ=9
 1−3 
m1=

=−1
 2 
 1+3 
m2=

=2
 2 
m2−m−2=(m+1)(m−2)
11 lis 22:11
Nikto0: Ale chodziło mi o to jak tutaj jest wyciągnięte przed nawias?
11 lis 22:16
Inka: Patrz moj post 21 : 45 (druga linijka od dolu) i to co teraz napisalem podstaw i wyciagaj wnioski Co i tak nie uchroni cie przed wymnozeniem i dojsciem do postaci z 21 : 07 jesli na to liczysz
11 lis 22:19
nieznajomy: porozkładaj sobie wszystko wzorami skróconego mnożenia i patrz co powtarza się w jednym i co w drugim, to co się powtarza to wyciągasz przed wszystko i potem redukcja
11 lis 22:24
Inka: I taka mala uwaga zamiast dwoch ((takich nawiasow pisz jeden [ i drugi ( bedzie mniej pomylek
11 lis 22:32
nieznajomy: (1−m2)2−4(m2−1)(m2−m−1)>0 (m2−1)2−4(m+1)(m−1)(m+1)(m−2)>0 (m+1)2(m−1)2−4(m+1)2(m−1)(m−2)>0 (m+1)2(m−1)[m−1−4(m−2)]>0 (m+1)2(m−1)(m−1−4m+8)>0 (m+1)2(m−1)(−3m+7)>0
 7 
−3(m+1)2(m−1)(m−

)>0
 3 
 7 
(m+1)2(m−1)(m−

)<0
 3 
11 lis 22:34
Nikto0: Tam jest wyciągnięte(m2−1)?
11 lis 22:34
nieznajomy: nie, wyciągnięte jest (m+1)2(m−1)
11 lis 22:35
Nikto0: Dziękuję emotka
11 lis 22:38
Nikto0: Mam jeszcze jedno pytanie czy w obliczeniach po (m2−1)2−4(m2−1)(m−2)(m+1)nierówności powinno być (m2−1)[−(m2−1)−4(m−2)(m+1)] czy (m2−1)[(m2−1)−4(m−2)(m+1)]
12 lis 16:48
Nikto0: w nierówności powinno być
12 lis 16:50