Funkcja ctgx FML: Cześć, muszę wyrazić ctg4x przez ctgx, jedyny pomysł jaki mam na to zadanie to najpierw obliczyć cos4x i sin4x a potem je podzielić, czy ten pomysł jest dobry? Bo próbowałam robić tym sposobem, nie wyszło mi i nie wiem, czy problem leżał w obliczeniach czy błędnym rozumowaniu.
7 lis 21:59
Adamm: pomysł jest dobry
7 lis 22:00
ctg:
 ctg2x−1 
ctg(2x)=

 2ctgx 
 ctg2(2x)−1 
ctg(4x)=

= .... dokończ
 2ctg(2x) 
otrzymasz
 ctg4x−6ctg2x+1 
ctg(4x)=

 4ctg(ctg2x−1) 
7 lis 22:14
FML: Oo, tak jest dużo łatwiej, dzięki wielkie za pomoc. emotka
7 lis 22:18