log log: Porownaj:
 a! 
f(a)=

 
 a 
(

)!(a−1)n
 2 
 
 
nawias
a
nawias
nawias
3
nawias
 
g(a)=
.
  
Jak mam do porownania 2 wartosci, to moge nalozyc na nie logarytm i wtedy bedzie prosciej je porownac? Jak to by wygladalo?
6 lis 17:30
Bleee: A czym tutaj jest n
6 lis 17:34
log: Powinno byc a zamiast n.
6 lis 17:56
log: Ale czy nakladanie logarytmu jest pomocne?
6 lis 18:48
ABC: sprawdź sam , odważ się wykonać ten eksperyment emotka
6 lis 18:54
Adamm:
 a(a−1)(a−2) a3 
g(a) =

~

 3! 3! 
 2πa(a/e)a 
f(a) ~

= 2(2/(ae))a/2→0
 πa(a/(2e))a/2aa 
6 lis 18:58
Adamm:
 2 
właściwie to f(a) ~ 2e(

)a/2
 ae 
6 lis 18:59
log: Tutaj nalozenie logarytmu raczej by nie pomoglo.
6 lis 19:26
log:
 a3 2 
Czyli

oraz 2e(

)a/2→0.
 6 ae 
 
 2 
2e(

)a/2
 ae 
 
lim

=0
 
a3 

6 
 
a−> Zatem f(a) jest rzedu mniejszego niz g(a) tak?
6 lis 19:38
log: f(a)=o(g(a))
6 lis 19:39
log: Dobrze?
6 lis 20:10
Adamm: tak
6 lis 20:20