Pomocy 🙁🙁 Karol: Pomocy nic mi nie wychodzi 🙁 a) (5x3 −4x)(6x2 +3x)
 1 1 
b) (4x5 +8x3)(

x4

x3)
 2 4 
6 paź 22:17
Karol: Jak to obliczyć?
6 paź 22:19
6latek: a)= 30x5+15x4−24x3−12x2 =np3x2(10x3+3x2−8x−4) b) wymnoz tak samo
6 paź 22:21
6latek: http://matematyka.pisz.pl/strona/186.html na poczatek zapoznaj sie z tym
6 paź 22:22
Karol: I nic więcej z tym nie robimy?
6 paź 22:23
6latek: Zazwyczaj nic jesli nie wymagaja od ciebie uproszconego zapisu
6 paź 22:25
Karol: Czyli w B bedzie: =2x9−x8+4x7−2x6=x6(2x3−x2+4x−2)
6 paź 22:28
Karol:
6 paź 22:28
6latek: zostaw =2x9−x8+4x7−2x6 dalej to juz bardziej uproszciny zapisz
6 paź 22:30
6latek: A gdzie byles wczesniej ze teraz tak ci spieszno spac ?
6 paź 22:31
Karol: Jestem tu
6 paź 22:32
Karol: Mam jeszcze jedno zadanie
6 paź 22:32
6latek: pisz
6 paź 22:33
Karol: Rozłóż na czynniki: a) x2−8x+16 b) x4−81 c) x2+4x+3 d) 5x2−3x+10 e) 6x3+4x2−8x
6 paź 22:35
6latek: ci d) rozwiaz te rownania kwadratowe i zapisz w postaci iloczynowej e) x przed nawias czyli x(6x2+4x−8) nawias masz rownaie kwadratowe a to potrafisz rozwiazac a) zauwaz ze to bedzie =(x−4)2 wzor sktrocoengo mnozenia (a−b)2 b) tiutaj znowu wzor skroconego mnenia a2−b2= (a+b)(a−b) 81= 34 x4−34= (x2)2−(32)=(x2+32)(x2−32)= (x2+9)(x2−9) ale x2−9= (x+3)(x−3) x4−81= (x2+9)(x+3)(x−3)
6 paź 22:41
6latek: = (x2)2−(32)2 ma byc
6 paź 22:42
Karol: Czyli w C i d mam obliczyć delte?
6 paź 22:43
6latek: c.d i w e) najlepiej
6 paź 22:44
6latek: Postac iloczynowa jest taka a(x−x1)(x−x2)
6 paź 22:46
Karol: W C mi wyszło że x1=−3 A x2=−1 Czyli (x+3)(x+1) ale nie wiem czy dobrze A w d chyba nie ma rozw. Bo delta mi wyszła −191 A w e mi wychodzi kosmos
6 paź 22:48
6latek: c) dobrze d) Δ<0 (nie rozlozyc w liczbacg R e) 6x2+4x−8=0 Δ=16+4*48= 16=192= 208 208 po rozlozenie na czynniki pierwsze 208= 2*2*2*2*13 = 24+13 208= 24*13= 16*13= 16*13= 413
  −4−413  4(−1−13) 
x1=

=

skroc tp
 12 12 
Tak samo policz x2=
6 paź 23:00
Mila: e) 6x3+4x2−8x=2x*(3x2+2x−4) Δ=4+4*4*3=52 52=4*13
 −2−213 −2+213 
x1=

lub x2=

 6 6 
 1+13 −1+13 
x1=−

lub x=

 3 3 
 1+13 −1+13 
6x3+4x2−8x=2x*3*(x+

)*(x−

)=
 3 3 
 2 
=

x*(3x+1+13)*(3x+1−13)
 3 
6 paź 23:06
6latek: Dobry wieczor Milu emotka pozdrawiam
6 paź 23:07
Karol: Dziękuję za pomoc
6 paź 23:23
Mila: Dobry wieczór i dobranoc emotka
6 paź 23:32
6latek: Dobranoc emotka
6 paź 23:32