Statystyka mat: Cześć, mam takie proste równanie ze statystyki: (A∩B∩C') ∪ (A∩B'∩C) ∪ (A'∩B∩C) ∪ (A∩B∩C) = (A∩B) ∪ (A∩C) ∪ (B∩C) W jaki sposób dojść do tego, że lewa strona jest równa prawej. W sensie, że prawa strona to już wynik i jaką drogą przekształcając lewą stronę można do tego dojść?
4 paź 15:38
Bleee: Coś takiego masz na studiach Powiedz ze nie, blaaaagam.
4 paź 16:49
Bleee: Wskazowka: (AnB) U (AnB') = An(B U B') = A Oraz: A U B U C U D = (A U D) U (B U D) U ( C U D)
4 paź 16:53
mat: Czyli wystarczy 2 razy zsumowac jeszcze (A∩B∩C) po lewej i pogrupować? (A∩B∩C') ∪ (A∩B'∩C) ∪ (A'∩B∩C) ∪ (A∩B∩C) ∪ (A∩B∩C) ∪ (A∩B∩C) = (A∩B) ∪ (A∩C) ∪ (B∩C) 'Coś takiego masz na studiach Powiedz ze nie, blaaaagam.' Takie równanie miałem w notatkach emotka
4 paź 17:07
Bleee: Dokładnie tak wystarczy to zrobić. Pierwsza wskazowka przezemnie podana wynika wprost z jednego z praw de'Morgana. Dodatkowo jeszcze (dla precyzji) wartoby było podać inna własność działania na zbiorach: A U B U C = (A U B) U C = (A U C) U B = (B U C) U A
4 paź 17:17
mat: Dzieki za pomoc emotka
4 paź 17:21