help S: dla funkcji f(x)=−2x−3 i g(x)=f(x−2)+1. g(x) wynosi ?
2 paź 21:45
BAI PING TING: g(x)= 2x−3−2+1 licz
2 paź 21:48
Jerzy: g(x) = −2(x − 2) − 3 + 1 = .... i dokończ.
2 paź 21:48
BAI PING TING: Zle napisalem (nie zauwazylem (−)
2 paź 21:49
BAI PING TING: Jerzy napisal dobrze (ja w ogole zle odczytalem funkcje f(x)
2 paź 21:50
S: dzieki wyliczylem ... natomiast dalej nie za bardzo wiem skad sie to wszystko wzielo. moglby mi ktos to wyjasnic ? z gory dziekuje
2 paź 22:04
Mila: rysunek f(x)=−2x−3 dana funkcja , x− argument tej funkcji g(x)=f(x−2)+1 do wzoru funkcji f(x) za argument podstawiasz wyrażenie (x−2) g(x)=[−2*(x−2)−3]+1= −2x+4−3+1 g(x)=−2x+2 2) Po przesunięciu wykresu funkcji f(x) o wektor v=[2,1] otrzymujemy wykres g(x)=f(x−2)+1 g(x)=−2x+2
2 paź 22:16
S: super dziekuje bardzo
2 paź 22:24
===: Szkoda czasu na "malowanie" wykresu w tak banalnym zadaniu Tak jak podał Jerzy g(x)= −2(x−2) −3+1 g(x)=−2x+4−2 g(x)=−2x+2
2 paź 22:27