Uprość wyrażenie Ash: Uprość wyrażenie
 a+b a+b 
(


)−2
 a+b a+b 
 ab a+b 
(


)−2
 a+b ab 
Nie wiem czemu nie mogę napisać tego w jednej linijce Z góry dziękuję za pomoc emotka
12 wrz 00:21
Blee:
a+b a+b*(a + b) 

=

a+b a+b 
a+b a+b*(ab) 

=

a + b a−b 
analogicznie
ab a+b*(ab) 

=

a+b a+b 
a+b a+b*(a + b) 

=

ab a−b 
1 

=
a+b*(a + b) a+b*(ab) 


a+b a−b 
 
 1 
=

=
 
(a−b)a+b*(a + b) − (a+b)a+b*(ab) 

a2 − b2 
 
 1 
=

=
 
2aba+b − 2baa+b 

a2−b2 
 
 1 
=

=
 
2(ab)*aba+b 

a2−b2 
 
 a2 − b2 
=

=
 2(ab)*aba+b 
 (a−b)(a+b) 
=

=
 2(ab)*aba+b 
 (ab)(a+b)*(a+b)2 
=

 2(ab)*aba+b 
 (a+b)a+b 
=

 2ab 
i to do 2 analogicznie drugi ułamek trochę zabawy z tym jest, ale jaj widzisz, nie wychodzi jakoś strasznie Druga część (przed podniesieniem 2) wyjdzie:
 (ab)a+b 

 2ab 
12 wrz 08:24
Ash: Wielkie dzięki emotka
12 wrz 17:37