... Ania: Odwzorowanie f:R3−−−>R2 w bazach (1,2,3), (0,2,1), (0,3,2) i (−1,2), (2,0) na macierz [ 1 0 2 ] [ −1 1 0 ]. Wyznacz wzór odwzorowania f. Proszę bardzo o pomoc. emotka
6 sie 13:24
jc: (0,1,0) = 2*(0,2,1) − (0,3,2) (0,0,1) = −3*(0,2,1) + 2*(0,3,2) (0,2,3)=2*(0,1,0)+3*(0,0,1) = 4*(0,3,2) − 5*(0,2,1) (1,0,0)=(1,2,3)+5*(0,2,1) − 4*(0,3,2) (x,y,z) = x*(1,0,0) + y*(0,1,0)+z*(0,0,1) = x*(1,2,3) + (5x+2y−3z)*(0,2,1) + (−4x−y+2z)*(0,3,2) f(x,y,z) = [x + 2*(−4x−y+2z)]*(−1,2) + [−x + (5x+2y−3z)] * (2,0) =(−7x−2y+4z)*(−1,2) + (4x+2y−3z)*(2,0) = (x + 6y − 10z, −14x − 4y + 8z)
6 sie 17:49
Ania: Chyba powinno być: f(x,y,z)= (15x+6y−10z, −14x−4y+8z). emotka Dziękuję.
6 sie 19:08