Trygonometria Jadwigas: Jak rozwiązać równanie tgx−ctgx =0 Proszę o pomoc
17 lip 13:36
Bleee: 1) zalozenia 2) tgx − ctgx = 0 tgx = ctgx sinx/cosx = cosx/sinx sin2x = cos2x
 1 
(sinx − cosx)(sinx + cosx) = 0 lub inaczej : 1 = 2cos2x ⇔ cos2x =

 2 
17 lip 14:02
Jerzy: tgx = ctgx
 π 
tgx = tg(

− x)
 2 
 π 
x = (

− x) + kπ
 2 
 π 
2x =

+ kπ
 2 
 π  
x =

+

 4 2 
17 lip 14:17
Mila: 3) sinx≠0 i cosx≠0 Rozwiąż samaemotka
sinx cosx 


=0
cosx sinx 
sin2x−cos2x 

=0⇔
sinx*cosx 
cos(2x)=0
 π 
2x=

+kπ
 2 
 π  
x=

+

 4 2 
============= Pozdrowienia dla Blee i Jerzego emotka
17 lip 18:56
Jerzy: I wzajemnie Milu emotka emotka
17 lip 19:28
Jerzy: I mała korekta do Twojego rozwiązania: −2cos(2x) = 0 emotka
17 lip 19:30
Jerzy: Tfu... −cos(2x) = 0
17 lip 19:31
Mila: Świadomie opuściłam nawias. emotka
17 lip 19:39
Mila: (minus)
17 lip 19:39
Jerzy: Mogło autora postu zmylić,że sin2x − cos2x = cos2x emotka
17 lip 19:43
: emotka chłopcy i dziewczęta ale Jaswisia chciała to mieć rozwiązane przed 14:00 bo potem to już po zajęciach
17 lip 21:35
Jerzy: Na naukę nigdy nie jest za późno emotka
17 lip 21:42