Dowód własności logarytmu Ktostam: https://zapodaj.net/c5641c22aacf3.jpg.html Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć mi szczególnie 2 i 3 linijkę dowodu (licząc od założenia)? Jak to wszystko się tam pozmieniało?
8 lip 14:12
wredulus_pospolitus: let k = alogbc oznacza tyle co: niech zmienna k będzie równa alogbc k = alogbc ⇔ log k = log (alogbc) <−−− czyli logarytmujemy obie strony później korzystamy z własności logarytmów: loga(bc) = c*logab
 logcb 
później własność z zamianą podstaw: logab =

 logca 
i 'jazda' w drugą stronę
8 lip 14:25
wredulus_pospolitus: chociaż jak osobiście zrobiłbym to inaczej: wykorzystane własności:
 logac 
logbc =

 logab 
 1 
logab =

 logba 
alogab = b więc: alogbc = (alogac)1/logab = c1/logab = clogba
8 lip 14:28
jc: logarytm lewej strony = logarytm prawej strony (logarytmy o podstawie b) a ponieważ logarytm jest funkcją różnowartościową, więc lewa strona = prawa strona
8 lip 14:41