pochodna funkcji hubik: Oblicz pochodną funkcji: f(x)= 3x
 1 
f(x)=

 x 
 1 
Nie rozumiem dlaczego w pierwszym wychodzi

 33x2 
 −2x 
A w drugim wyszło mi:

 x 
15 maj 21:12
Mila: f(x)=3x⇔f(x)=x1/3
 1 1 
f'(x)=

x13−1=

*x23
 3 3 
 1 1 
f'(x)=

*

 3 x23 
 1 
f'(x)=

 33x2 
2)
 1 
f(x)=

=(x)−1=x12
 x 
 1 1 1 
f'(x)=−

*x32=−

*

=
 2 2 x(3/2) 
 1 
=−

 2x3 
15 maj 21:30
Jerzy: 1) Licz pochodną funkcji: f(x) = x1/3
15 maj 21:33
hubik: Aaaaaa, wszystko jasne. Już rozumiem, dziękuję!
15 maj 21:36
Jerzy: Witaj Mila , czy podawanie „gotowców” rzeczywiście pomaga ? Czy raczej trzeba uczniów naprowadzać,a jeśli dalej nie potrafią,to dalej podpowiadać.
15 maj 21:45
daras: niektórzy nawet po 100 podpowiedziach i podaniu gotowca nie zaskoczą już tak mają => krzywa Gausa emotka
15 maj 21:51
Mila: Jerzy Witam również. Otóż wychodzę z założenia, że w szkole już hubikowi tłumaczyli, skoro nie zrozumiał, to piszę rozwiązanie tego prostego zadania. Np. naszemu młodszemu koledze ( in spe ) Maciess daję podpowiedzi, a rozwiązania, jeżeli ma dalej problemy.
15 maj 22:33
Mariusz:
 
1 1 


x+h x 
 
limh→0

 h 
 
xx+h 

x+hx 
 
limh→0

 h 
 x−(x+h)1 
limh→0


 x+hx(x+x+h)h 
 −h 
limh→0

 x+hx(x+x+h)h 
 −1 
limh→0

 x+hx(x+x+h) 
 1 
=−

 2x3 
16 maj 16:45