Całkowanie przez podstawianie Kamil: Cześć, pomoże ktoś naprowadzić do odpowiedzi z całkowania?
 1+2tgx 

dx
 cosx 
Podstawiamy cos2x = t
 dt 
Przeliczamy (cos2x)' dx = dt, a więc dx =

 sin2x 
O ile dotąd jest w porządku to spójrz dalej, niżej:
 1+2tgx dt 


= … ?
 t sin2x 
 1+2tgx 
Na kartce zapisałem sobie, że będzie to równe: ∫

dt = ∫U{1}{t*sin2x dt +
 t*sin2x 
 2tgx 

dt = … reszta staje się dziwnie dziwna, więc nawet nie piszę.
 tsinx 
Ktoś wspomoże? emotka
14 kwi 21:15
jc:
1+2tg x 1 1 

=

+ 2tg x

cos2x cos2x cos2x 
całka = tg x + tg2x Jak koniecznie chcesz coś podstawiać, choć nie wiem po co, to podstaw t=tg x.
14 kwi 21:27
jc:
 1 
Podpowiedź: (tg x)' =

 cos2x 
14 kwi 21:28
Kamil: To wytłumaczenie już znacznie bardziej ogarniam. Podstawienie wynika z tego, że takie miałem zadanie do wykonanie − poprzez podstawienie.
14 kwi 21:40