równanie Guest: Załóżmy, że a > b > 0 i a2 + b2 = 6ab. Oblicz wartość wyrażenia a+ba−b
12 kwi 15:38
ICSP:
 a + b a2 + b2 + 2ab 
W =

= (a+b)2/(a−b)2 =

=
 a − b a2 + b2 − 2ab 
...
12 kwi 15:42
Eta: a2+b2=(a+b)2−2ab ⇒ (a+b)2=8ab a2+b2=(a−b)2+2ab ⇒ (a−b)2=4ab to
 a+b 
(

)2= 2
 a−b 
a+b 

= ...... lub =......
a−b 
12 kwi 18:39
ICSP: Tylko potem niech napisze dlaczego należy odrzucić ujemne.
12 kwi 18:44
6latek: prosze o wytlumaczenie rozwiazania Ety (te dwa pierwsze dzialania
12 kwi 19:01
janek191: a2 + b2 = (a + b)2 −2 ab (a +b)2 = a2 + b2 +2 ab = 6 a b +2 a b = 8 a b itd.
12 kwi 19:05
6latek: Czesc emotka Dobrze a to drugie To ma byc tak a2+b2= (a−b)2−2ab i teraz zeby zostalo samo a2+b2 musimy dodac 2ab zeby wyzerowac czyli a2+b2=(a−b)2+2ab−6ab= (a−b)2−4ab= (a−b)2= 4ab Teraz nastepne pytanie Dlaczego mam odrzucic rozwiazanie ujemne ?
12 kwi 19:12
6latek:
12 kwi 19:17
Eta: W treści widnieje jak.... a>b>0
12 kwi 19:25
6latek: Dobry wieczor Eta emotka Nie bardzo rozumiem .
12 kwi 19:45
6latek: Troche to trwalo ale juz widze
12 kwi 20:48