. ..:
 x+7 
Funkcja f(x) jest określona wzorem f(x)=

. Oblicz wartość pochodnej funkcji f(x)
 1−x+x2 
dla x=−2
12 kwi 14:34
Maciess: Z definicji?
12 kwi 14:49
..: A mogę prosić o inną podpowiedź? emotka
12 kwi 14:57
Maciess: W sensie czy masz to obliczyc przy pomocy definicji czy mozesz uzyc wzoru na pochodną? emotka
12 kwi 15:01
janek191: Stosujemy wzór na pochodną ilorazu dwóch funkcji
 f  f ' * g − f * g ' 
(

) ' =

 g g2 
Mamy
  1*( 1 − x + x2) − (x + 7)*( −1 +2 x) 
f '(x) =

= ...
 (1 − x + x2)2 
13 kwi 18:19