nierównosc lizinczyk: Wykaz ze dla kazdej liczby naturalnej n zachodzi (n+1)4n+4 ≥ n2n+1.* (n+2)2n+3
12 kwi 09:32
wredulus_pospolitus: Proponuję indukcję jeżeli nie widzisz innego sposobu
12 kwi 09:39
lizinczyk: Nie wiem jak ten drugi krok indukcyjny wykonac
12 kwi 09:40
wredulus_pospolitus: drugi krok indukcji: 2) n = k emotka
12 kwi 09:41
lizinczyk: Nie rozumiem niestetyemotka
12 kwi 09:51
lizinczyk: Może ktoś pomóc?
12 kwi 13:10
jc: (n+1)2 = n2+2n+1 > n(n+2) (n+1)2*2n = n2n(n+2)2n (n+1)4 =n4+4n3+6n2+4n+1 n(n+2)3 = n4+3n3+3n2+n (n+1)4 > n(n+2)3 Mnożymy stronami i otrzymujemy żądaną nierówność (n+1)4n+4 = n2n+1(n+2)2n+3
12 kwi 13:14