Pochodna funkcji logarytmicznej Macias: Hejka, pomógłby mi ktoś z obliczeniem pochodnej funkcji f(x)=x3lnx
12 mar 20:03
wredulus_pospolitus: (f*g)' = f' * g + f * g' f = x3 f' = ... g = lnx g' = ... I podstawiasz do wzoru z pierwszej linijki
12 mar 20:07
Macias: I to wszystko? Ten wynik już ostateczny?
12 mar 20:14
Jerzy: f’(x) = 3x2lnx + x2
12 mar 20:29
wredulus_pospolitus: możesz skrócić coś ... możesz coś wyłączyć przed nawias ale nie musisz tego czynić
12 mar 20:29
wredulus_pospolitus: więc zostawiasz jak jeży napisał, a możesz np. tak: f'(x) = x2(3lnx + 1) wszystko zależy czy 'coś później z tą pochodną robisz.
12 mar 20:30
Macias: No ta pochodna jest mi potrzebna do wyznaczenia ekstremum lokalnego
12 mar 20:34
wredulus_pospolitus: no to zapisz w postaci w której podałem ... trochę ułatwi sprawę emotka
12 mar 21:04
janek191: @ Wredulus Pisze się Jerzy !
12 mar 21:05