Funkcja pochodna Kam: Dana jest funkcja f(x)= ex * sinx, wtedy: a) f ' (x) = ex (sinx + cosx) dla x należących do R b) f ' (0) = 1 c) f ' (x) = f(x) + ex * cosx dla x należących do R d) f ' (x) = 0 Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że poprawna odpowiedz to a, c, d Ktoś pomoże? emotka
10 mar 19:49
Adamm: a, b, c
10 mar 19:52
Eta: ok
10 mar 19:53
Kam: A dlaczego Adamie b, a nie d odpowiedz? Po podstawieniu do f ' (x) liczby 0 wychodzi: e0 * (sin*0) + e0 * (cos*0) …. a to się równa 1*0 + 1*0 …. a to się równa 0+0=0
10 mar 19:55
Eta: d) odpada
10 mar 19:56
Kam: Wytłumaczysz mi dlaczego b oraz d odpada?
10 mar 19:57
Eta: b) ok ..... (źle spojrzałam zamiast na f' to na f
10 mar 19:57
Kam: To co w końcu dobre, a co złe emotka ?
10 mar 19:58
Adamm: cos0 = 1
10 mar 19:58
Eta: a) b) c) dobre
10 mar 19:59
Kam: A sin0 = 0 czy 1?
10 mar 19:59
Eta: 0
10 mar 20:00
Kam: Ok, serdecznie dziękuje. A wytłumaczylibyście mi to zadanie: (?) f(x) = lnxlnx+1, wtedy: a) F ' (x) = 1x*(lnx+1)2 wszędzie tam gdzie f ' (x) istnieje. b) F ' (0) nie istnieje c) F ' (1) = 1 d) F'(x)= 2lnx + 1 x * (lnx + 1)2 wszędzie tam gdzie f ' (x) istnieje Słownie podaje odpowiedz d) F prim od (x) = w liczniku 2 lnx + 1 …. w mianowniku x * (lnx + 1)2
10 mar 20:11
Adamm: a, b, c, znowu
10 mar 20:13
Kam: Tutaj na pewno trzeba to zamienić zgodnie z wzorem pochodnej ilorazu funkcji, a więc doszedłem do tego momentu: F ' (x)= 1x* (lnx+1) − lnx * (1x)licznik, natomiast mianownik to (lnx+1)2
10 mar 20:16
Kam: Dobrze zacząłem, tzn. dobrze rozpisałem sobie zgodnie ze wzorem? Jeżeli tak to co dalej?
10 mar 20:16
Kam: Ok, doszedłem sam do rozwiązania, wyszło faktycznie a,b,c. Zaraz przeanalizuje d
10 mar 20:21
Adamm: dobrze f'(0) nie istnieje bo nie ma nawet f(0) f'(1) = 1, po prostu podstaw że d) jest złe to chyba widać
10 mar 20:22
Kam: Wielkie dzięki, wszystko się zgadza emotka
10 mar 20:26