c geo sylwiaczek: Suma trzech poczatkowych wyrazow rosnacego ciagu geometrycznego jest rowna sumie odwrotnosci tych wyrazow. oblicz te wyrazy jezeli szosty wyraz ciagu jest rowny 16
11 lut 16:48
ABC: Sylwiaczek i gdzie miałaś problemy?
11 lut 17:06
wredulus_pospolitus: oznaczmy: a = a2
a q 1 1 

+ a + aq =

+

+

q a a aq 
 1 1 1 1 
q(a −

) + (a −

) +

(a −

) = 0
 a a q a 
 1 1 
(q + 1 +

)(a −

) = 0
 q a 
 1 1 
⇔ a =

−> a = ±1 lub q + 1 +

= 0 <−−− sprzeczne
 a q 
przypadek 1) a2 = 1 a6 = 16 wyznacz 'q' przypadek 2) a2 = −1 a6 = 16 wyznacz 'q'
11 lut 17:10