rownanie z macierza nobody: Wyznacz f(A) gdzie f(X) = X2−25X1+ XXT −4I2 A to macierz 3x3 = | 3 −1 2 | |4 5 0 | | −2 3 −1| niestety nie wiem jak sie za to zabrac ;c
9 lut 12:41
studentka: serio
9 lut 12:57
Mariusz: 2(4*3−(5−λ)*(−2))+(−1−λ)((3−λ)(5−λ)−(−1)*4) 2*(22−2λ)+(−1−λ)((3−λ)(5−λ)+4) 44−4λ+(−1−λ)(19−8λ+λ2) 44−4λ+(−19+8λ−λ2−19λ+8λ2−λ3) 44−4λ+(−19−11λ+7λ2−λ3) 25−15λ+7λ2−λ3=0 25=λ3−7λ2+15λ 25I=A3−7A2+15A 25A−1A=A3−7A2+15A 25A−1AA−1=(A3−7A2+15A)A−1 25A−1=A2−7A+15I
 1 
A−1=

(A2−7A+15I)
 25 
 1 
Tak więc macierz odwrotną możesz zastąpić przez

(A2−7A+15I)
 25 
Reguły mnemotechniczne Transpozycję realizujesz przepisując wiersze jako kolumny Mnożenie realizujesz licząc iloczyn skalarny wiersza i kolumny Element iloczynu jest iloczynem skalarnym wiersza pierwszej macierzy i kolumny drugiej macierzy Wiersz i kolumnę wybierasz patrząc na przecięciu których znajduje się wybrany element
10 lut 03:47