równanie równoważne chumanista: Mógłby ktoś mi wytłumaczyc w jaki sposób nastąpiło przejście z pierwszego równania do równania drugiego? (k+2)(k+1)(2k+1+2)=0 k(k+1)(2k+1+2)+2(k+1)(2k+1+2)=0
11 sty 14:02
chumanista: I jeszcze to, jakby ktoś mógł, to jest trzecie równanie w kolejności k(k+1)(2k+1)+2(k+1)(k+2k+3)=0
11 sty 14:06
ABC: hómanizda między pierwszym a drugim rozdzielność mnożenia względem dodawania pierwszy nawias
11 sty 14:15
Bleee: Czyli pierwsze: (a+b) *c = a*c + b*c Drugie natomiast należy zauważyć że pierwsza część to: k(k+1)(2k+1 +2) = k(k+1)(2k+1) + k(k+1)2 Natomiast: k(k+1)2 + 2(k+1)(2k+3) = 2(k+1)(2k + 3 + k) Czyli procedura odwrotna do poprzedniej I dlatego mamy: k(k+1)(2k+1 +2) + 2(k+1)(2k+1+2) = k(k+1)(2k+1) + k(k+1)2 + 2(k+1)(2k+1+2) = = k(k+1)(2k+1) + 2(k+1)(2k+3 + k)
11 sty 14:48