Proszę o sprawdzenie, czy dobrze rozwiązałem Ziemniaczek:
 t= ln x2 1 1 t2 
∫ x2ln2x dx = |

| =

∫ t dt =

*

+ C =
 
 1 
xdx=

dt
 2 
 2 2 2 
 1 

(ln x2)2 +C
 4 
 1 
Mogę ln podnieść do potęgi? Czy to będzie

lnx4 +C ?
 4 
11 sty 13:08
Jerzy: Pod calką jest x2ln(2x) , czy: x2ln2x , czy x2lnx2 ?
11 sty 13:10
Ziemniaczek: ∫ x2 ln(2x) dx
11 sty 13:11
Ziemniaczek: Nie zauważyłem nawiasu.
11 sty 13:13
Jerzy: To liczysz przez części: v' = x2 u = ln(2x)
 1 1 
v =

x3 u' =

 3 x 
11 sty 13:13
Ziemniaczek: Dziękuję
11 sty 13:13
Ziemniaczek: A co z " 2 " przed logarytm ?
11 sty 13:15
Jerzy: Nie wiem o co pytasz .
11 sty 13:20
Jerzy:
 1 x2 
... =

x3ln(2x} − ∫

dx = ... i lecisz dalej
 3 3 
11 sty 13:24
Ziemniaczek: Już ogarniam, dzięki za cierpliwość
11 sty 13:47