Oblicz pierwiastek równania, równanie z parametrem U.L: Oblicz pierwiastek równania: (x−m):(4−6x)−(2x+m):(2x+1)=(2−m−7x2):(6x2−x−2) wiedząc, że jest on o 2 większy od wartości parametru m Dziękuję
17 gru 18:10
.: odp: 1 lub 9/2
17 gru 19:50
Jolanta: jezeli x=m+2 to m=x−2
x−x+2 2x+x−2 2−x+2−7x2 


=

4−6x 2x+1 6x2−x−2 
2 3x−2 −7x2−x+4 


=

2(2−3x) 2x+1 6x2−x−2 
1*(2x+1)−(3x−2)(2−3x) 

=jak wyzej
(2−3x)(2x+1) 
2x+1−6x+9x2+4−6x 

=jak wyżej
4x+2−6x2−3x 
9x2−10x+5 

=jak wyżej
−6x2+x+2 
9x2−10x+5 −7x2−x+4 

=

/* 6x2−x−2
−(6x2−x−2) 6x2−x−2 
−9x2+10x−5=−7x2−x+4 −2x2+11x−9=0 Δ=121−72=49
 9 
x1=1 x2=

 2 
17 gru 22:41