zad student: x=y2+y jak z tego wyliczyć y?
14 gru 19:47
wredulus_pospolitus: x = y(y+1) t = y − 0.5 x = (t− 0.5)(t+0.5) x = t2 − 0.25 x+ 0.25 = t2 t = x + 0.25 y − 0.5 = x+0.25 y = x + 0.25 + 0.5
14 gru 20:02
wredulus_pospolitus: to jest przy założeniu, że x≥0 (oczywiście)
14 gru 20:02
Bleee: Zrobiłem źle podstawienie emotka t = y + 0.5 Wiec y = x+0.25 0.5
15 gru 10:30
ABC: zróbcie normalne równanie kwadratowe z parametrem wtedy wszystko widać: y2+y−x=0 Δ=1+4x 1+4x<0 czyli x<−1/4 brak rozw. rzeczywistych 1+4x=0 czyli x=−1/4 jedno rozwiązanie y= −1/2
 −1−1+4x −1+1+4x 
x>−1/4 dwa rozwiązania

,

 2 2 
15 gru 10:47
bóg: a jaka z tego będzie całka?
15 gru 18:29
bóg: bo potrzebuje policzyć objętość
15 gru 18:29
Jerzy: Całka z czego ?
15 gru 18:39
student: no z tego y co wyliczony jest
15 gru 23:41
wredulus_pospolitus: Wybacz, ale nie bardzo Ciebie rozumiem w tym momencie. Może byś raczył podać PEŁNĄ treść zadania y = +/− x + 0.25 − 0.5 <−−− tak wygląda wyznaczenie 'y'
15 gru 23:52
wredulus_pospolitus: PS. A tak w ogóle to studencie powinieneś zadawać sobie sprawę, że: 1) x = y2 + y przedstawia parabolę ramionami skierowaną 'do góry' po osi OX 2) wierzchołek tejże paraboli ma współrzędne (−0.25 ; −0.5) 3) funkcja odwrotna funkcji kwadratowej to .... ± x 4) więc f−1 = ± x − 0.25 + 0.5 5) i dlatego y = ± x − 0.25 + 0.5
15 gru 23:57
student: a skąd mam to wiedzieć?
16 gru 14:39