Rozwiąż nierównosci / kwadratowe Luki123xx1: Rozwiąż nierówności: Jak się do tego zabrać 1)(x−3)(2x+5)≤(2x−6)(2x−1) 2)(3−2x)(2x+3)>1−2x(x+3)
4 gru 19:56
4 gru 20:05
Luki123xx1: dziękiii
4 gru 20:06
Luki123xx1: A da się jakoś bez wykorzystania delty ?
4 gru 20:06
plpg: Przekształcić do postaci aby po jednej stronie był iloczyn a po drugiej zero np 1) przenieść (2x−6)(2x−1) na lewą stronę, wyciągnąć (x−3) przed nawias (x−3)(2x+5) − (2x−6)(2x−1) ≤ 0 (x−3)(2x+5) − 2(x−3)(2x−1) ≤ 0 (x−3)((2x−5)−2(2x−1)) ≤ 0 (x−3)(2x−5 −4x−2) ≤ 0 (x−3)(−2x+7) ≤ 0
 7 
−2(x−3)(x−

) ≤ 0 / * −2, uwaga na zmianę znaku nierówności
 2 
 7 
(x−3)(x−

) ≤ 0
 2 
potem rysujemy parabolę oba ramiona w górę, przecina w 3 i 72 = 3.5. Jest mniejsze od zero w przedziale:
 7 
x ∊ (−, 3) ∪ (

, +)
 2 
podobnie w drugim
4 gru 20:10
Bleee: plpg zwracasz uwagę na zmianę znaku i... tegoż znaku nie zmieniasz emotka
4 gru 20:12
plpg: poprawka, to jest mniejsze równe więc przedziały są ( −, 3> u <3.5, +)
4 gru 20:12
plpg: Bleee: racja, na papierze zmieniłem emotka wynik jest OK czyli
 7 
(x−3)(x−

) ≥ 0
 2 
4 gru 20:14
Eta: (x−3)(3−2x)≤0 x∊( −,3/2>U <3,) ================
4 gru 20:14
Luki123xx1: Dzięki wielkie za pokazanie bez delty emotka Łatwiejsze niż się wydaje
4 gru 21:33