matematykaszkolna.pl
:) tim: Proszę o wskazówki. Średnicą koła jest podstawa trójkąta równobocznego o boku a. Oblicz pole części wspólnej trójkąta i koła. − zad. konkursowe woj. mazowieckie etap rejonowy gimnazjum 2007/2008.
9 maj 16:09
lisek:
πa2 

8 
9 maj 16:19
tim: Wskazówki. Na konkursie nie ważny jest wynik, tylko pełne rozwiązanie. Ale że sam chcę dojść, tylko proszę o wskazówki jak się zabrać za to.
9 maj 16:21
Jakub: Hej tim! Zrób rysunek. Poprowadź promienie do punktów przecięcia boków trójkąta równobocznego z okręgiem. Część wspólna zostanie wtedy podzielona na dwa trójkąty i wycinek koła: 474. Zastanów się jakie to trójkąty. Jaką miarę ma kąt środkowy, który tworzy ten wycinek. Policz pola trójkątów, wycinka i masz pole części wspólnej.
9 maj 16:27
lisek: rysunek
 a 
Skoro a jest średnicą to r=

, a później już tylko policzyć połowę pola koła
 2 
9 maj 16:30
tim: Jakub.. Wyjdą dwa równoboczne i wycinek pola koła o kącie 60?
9 maj 16:35
Jakub: Dokładnie. Dwa równoboczne i wycinek koła o kącie 60o. To już łatwo policzysz.
9 maj 16:46
tim: Ok. Jeszcze jedno emotka Popadłem w kompleksy jak zajrzałem na matematyka.pl i biorę się do roboty. W trapezie ABCD o podstawach długości a i b poprowadzono odcinek równoległy do podstaw i dzielący pole trapezu na połowy. Wykaż, że długość tego odcinka jest równa a2 + b22. To już całe, bo w pewnym momencie staję i nic dalej nie wychodzi.
9 maj 16:48
Jakub: rysunekS, P, P − pola figur a, b −podstawy trapezu Stosunek pól trójkątów podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa. Na tym rysunku są trzy trójkąty podobne. Mogę więc ułożyć takie równania:
S+P b 

= (

)2
S c 
S+2P b 

= (

)2
S a 
Dalej już wyliczysz c. Podpowiedź:
S+P P 

= 1 +

S S 
S+2P P 

= 1 + 2

S S 
9 maj 17:30
tim: Jakub, przykro mi, ale nie wiem co dalej..
9 maj 17:40
Jakub:
 P b2 
1 +

=

S c2 
 P b2 
1 + 2

=

S a2 
P b2 

=

− 1
S c2 
 P b2 
1 + 2

=

S a2 
 b2 b2 
1 + 2(

− 1) =

c2 a2 
No i z tego powinieneś teraz wyliczyć c
9 maj 17:46
tim:
 2a2b2 
Wychodzi mi c =

a2 + b2 
9 maj 17:54
tim: Tzn pierwiastek z tego
9 maj 17:54
Jakub: Sorry. Pomyliłem się w ułamkach
S+P c 

= (

)2
S b 
S+2P a 

= (

)2
S b 
Teraz wyjdzie.
9 maj 18:38
tim: No teraz się zgadza. emotka Dzięki
9 maj 18:39
niki: hej. mam pytanie, skąd się wzięła 1 z obliczeń Jakuba? nie mogę do tego dojść...
5 sty 18:44
Natala: czy może ktoś mi pomóc przy zadaniach z ciągów?
5 sty 18:52