To jest w układzie. Lola: Rozwiąż układ równan: x + xy + y = 13 2(x + y)2 +x2y +xy2 − 30 = 0
12 paź 18:28
Lola: Pomoże ktos
12 paź 18:43
Grześ: Drugie równanie najpierw przekształcimy: 2(x+y)2+xy(x+y)−30=0 (x+y)(2x+2y+xy)−30=0 (x+y)(x+y+xy+x+y)−30=0, podstawiamy wartośc z pierwszego równania (x+y+xy=13) (x+y)(x+y+13)−30=0 t=x+y t(t+13)−30=0 t2+13t−30=0 (t+15)(t−2)=0 x+y=−15 lub x+y=2 Rozwiązujemy oddzielnie układy:.. już dokonczę emotka
12 paź 18:44
Grześ: albo sama spróbuj.. już łatwe zostało emotka
12 paź 18:48
Lola: Ale jak z tego: 2(x+y)2+xy(x+y)−30=0 powstało Ci to: (x+y)(2x+2y+xy)−30=0
12 paź 18:53
Grześ: wyłaczyłem (x+y) przed nawias ale −30 zostawiłem poza emotka
12 paź 18:55
Lola: ok, a tam dalej dlaczego podstawiasz z pierwszego równania. Za co to podstawiłeś
12 paź 19:00
Lola:
12 paź 19:12
Lola: a jaki ma byc wynik?
12 paź 19:24
Natalia: { X − 2y = −4 0,5x + y = 2
9 maj 17:08