matematykaszkolna.pl
Robin: Z kwadratu odcięto ćwiartkę koła o promieniu równym długości boku kwadratu. Następnie w pozostałą figurę wpisano koło, któreko pole jest równe π. Oblicz długość boku kwadratu. Wynik podaj w postaci a+bc gdzoe a,b,c są liczbami naturalnymi.
10 kwi 21:59
Jakub: Poprowadź w tym mniejszym kole promienie "r" do boków kwadratu. Te promienie i część boków większego kwadratu tworzą mniejszy kwadrat wewnątrz ćwiartki koła. Na promień ćwiartki większego koła składa się przekątna tego kwadratu i promień mniejszego koła czyli r+r2 Jest to jednocześnie długość boku kwadratu co masz policzyć. Teraz wystarczy że policzysz "r", co łatwo zrobić bo to promień koła o polu π. πr2=π r=1 r+r2=1+2
11 kwi 14:06
Robin: chyba coś nie tak już nie czaje od "Na promień ćwiartki większego koła składa się przekątna tego kwadratu i promień mniejszego koła" , bo chyba muszę w jakiś sposób obliczyć przekątną,a potem bok kwadratu tylko nie wiem w jaki sposób obliczyć przekątną kwadratuemotikonkaDługość 1+2 to jest część przekątnej kwadratu od jednego wierzchołka do tej wpisanej ćwiartki kołaemotikonka W odpowiedziach jest podanr tak :3 +22 Nie wiem .
13 kwi 15:43
Robin: httpemotikonka/www.speedyshare.com/320851716.html tutaj dodałem zdjęcie z tym rysunkiem.
13 kwi 16:20
Jakub: Sorrki, bez rysunku sobie źle wyobraziłem to zadanie. Robisz tak. Bok oznaczyłeś jako "a". Ok. Czyli przekątna kwadratu to a2. Na tą przekątną składa się bok kwadratu "a" promień koła "1" i przekątna tego małego kwadratu 2. Czyli układasz równanie: 2+1+a=a2 2+1=a2-a 2+1=a(2-1) /:2-1 2+1 a = ---------- 2-1 usuń niewymierność z mianownika zadania-33 i będziesz miał odp.
13 kwi 17:26
Robin: no ładnie emotikonka dzięki !
13 kwi 17:44
Y: Dlaczego a zamieniamy na −1 w a2−a? <powstaje wtedy z tego a(2−1)
7 sie 16:29
Y: aa u wiem orzed nawias wyciagnac xD cos mialem zacmienieXD
7 sie 16:34